Home

Fa jin

Fa jin, fajin, ili fa chin je termin koji se koristi u nekim kineskim borilačkim veštinama, posebno u neijia (unutrasnjim, internim) borilačkim vestinama, kao što su Xingyiquan, T’ai Chi Chuan, Baguazhang i Bak Mei.

Njime se označava predstavljanje ili pražnjenje moći na veoma eksplozivan način (pri udarcu), i nije karakterističan za sve metode udaranja.

Termin Jin (勁), ili “moć” zapadnjaci često mečaju sa srodnim terminom i konceptom Jing (精), koji bukvalno preveden predstavlja termin “suština”.

Fa jin metod se drži principa opuštenosti, jer relaksacija može ubrzati udarac i napraviti njegovu snagu većom i eksplozivnijom. Ruka koja udara se takodje može brze vratiti u zaštitnu poziciju i tako su smanjene i šanse njenog hvatanja od strane protivnika. Bruce Lee je opisao razliku ovog nacina udaranja od ostalih metoda (u ovom slučaju karate-a) na sledeći nacin:  “Karate udarac je kao da si udaren metalnom šipkom, dok je kung fu (gongfu) udarac kao da si udaren metalnom kuglom koja je na kraju lanca.”

Fa Jin je jedan od osnovnih karakteristika Chen i Wu stilova Tai Chi Chuan-a.  Odredjeni praktičari Yang stila Tai Chi Chuan-a veruju da Fa Jin i ne treba vežbati (u Yang stilu se on i ne koristi), da moć uopšte ne treba ispuštati tokom vežbe, ali Fa Jin je ipak princip i metoda koju svaki praktičar kineskih borilačkih veština treba da usavršava i vežba.

http://www.plumpub.com/info/Articles/art_fajin.htm

en.wikipedia.org/wiki/Fa_jin

Preveo i doradio Ognjen Janjić

Ovde dajemo jedan primer velikog majstora Chen Xiao Wanga koji praktično i vidno izlaže Fa jin …

Постави коментар